Következik

Facebook

Kontakt

focivbblog kukac gmail pont com

Archívum

Buffon: "Brazília ellen szeretnék játszani a döntőben"

2013.05.06. 23:58 focivbblog

Gianluigi Buffon egyike a legjobb futballistáknak. Az olasz válogatott utóbbi 15 évének első számú kapusa méltó utódja a legendás Dino Zoffnak, aki 40 évesen nyert világbajnokságot 1982-ben. Buffon 1997. október 29-én debütált a válogatottban Oroszország ellen Moszkvában, azóta még 125-ször viselhette a nemzeti csapat mezét. 2006-ban világbajnokságot nyert, és ugyanekkor elnyerte a Jasin díjat is, ami a torna legjobb kapusának jár. Cesare Prandelli 2010-es érkezése óta az olasz válogatott kapitánya. Buffon a fifa.com-nak adott exkluzív interjút.

1591968_FULL-LND.jpg
- 14 éves korodig védekező középpályásként játszottál. Azt hallani, hogy az 1990-es VB-n a kameruni kapus, Thomas N'Kono produkcióját látva határoztál úgy, hogy kapus leszel. Igaz ez?
- Igen. Thomas N'Kono és az ő nagyszerű védései miatt szerettem bele ebbe a posztba. Gyorsan az én hősöm lett, majd a fiamnak az ő tiszteletére a Louis Thomas nevet adtam. Miután megszületett, N'Kono felhívott és gratulált nekem.

- Azt mondják, a kapusok olyanok mint a jó bor. Ahogy idősödnek, egyre jobbak lesznek. Szerinted milyen idősen kerülnek pályafutásuk csúcsára?
- Nem tudom. Amikor eléred a 30-at, az egy kritikus pillanat az életedben, és ez igaz a sportra is. 30 felett már szükség van minden tapasztalatra játék és edzés közben. Keményen kell dolgoznod ahhoz, hogy szinten maradj.

- Egy kapus, ha csapatkapitány, eleget tud tenni ezirányú feladatainak, ha rendszerint távol van az eseményektől?
- Soha nem éreztem úgy, hogy kapitánynak lenni csak annyit jelent, hogy karszalagot viselek. Egy igazi kapitány fontos szerepet tölt be a pályán és az öltözőben is, függetlenül attól, hogy milyen poszton játszik.

- Ki az a védő, akivel a legjobban megérted / megértetted magad?
- Öten vannak: Fabio Cannavaro, Lilian Thuram, Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci és Giorgio Chiellini.

- Egy nagy védés van annyira fontos mint egy gól?
- Úgy gondolom, igen. A kapusok tudják, hogy nehéz jóvá tenniük, ha hibáznak. Ez egy olyan pozíció, ami teljes koncentrációt igényel. Soha nem engedheted meg magadnak hogy lazíts.

- Melyik volt a legfontosabb védésed karriered során?
- Nagyon nehéz egyet választani. Szerencsére volt jónéhány, talán az, amikor a 2006-os VB döntőben Zinedine Zidane fejesét védtem.

- Az első idényedben a Juventusnál, a 2001/02-es szezonban 34 meccsen összesen 23 gólt kaptál. Még mindig ez a rekordod?
- Igen. Jó lenne, ha meg tudnánk dönteni azt a 11 évvel ezelőtti teljesítményt.

- Közel 800 meccset játszottál klubszinten, és 126-ot a válogatottal. Melyik edző tette rád a legjobb benyomást, kivel értetted meg magad a legjobban?
- Nem akarok unalmas lenni, de úgy gondolom, mindegyik edzőm nagyban hozzájárult a fejlődésemhez. Mégis azt kell hogy mondjam, Antonio Conte a legjobb edző, akivel valaha dolgoztam. Vele rövid idő alatt újjászületett az a csapat, amely két idényen keresztül nem tudott a hetedik helynél előrébb lépni. Azonnal győztes csapatot formált.

- Melyik csatár okozta neked a legnagyobb problémát?
- Zlatan Ibrahimovic egy nagyszerű játékos, aki mindig lenyűgöz, és mindig problémákat okoz.

- Kit szeretnél leginkább magad előtt látni a védelemben?
- Nem tudok jobbat választani azoknál, akikkel már együtt játszottam.

- Mit jelent számodra a Juventus?
- Sikeres életet, küzdelmet és elkötelezettséget. Ez egy család, amiben felnőttem, és amit segítettem felnőni. Egyfajta választott élet, életmód.

- Andrea Agnelli szerint a szerződésed meghosszabbítása egy rövid találkozót igényelt csak, mert ahogy ő mondja, korrekt ember vagy, és a Juventus az otthonod.
- Így történt, ehhez nagyon nincs mit hozzáfűzni. Amikor felépítesz egy kitűnő kapcsolatot valakivel, ami közöttünk is van, nem igazán van szükség szavakra ahhoz, hogy egyezségre juss.

- Mire gondolsz 35 éves kapitányként, amikor 19 évesek tűnnek fel a nemzeti csapatban?
- Arra, hogy mindenki számára múlik az idő. 17 évesen debütáltam, és most 35 vagyok. Nem tudom megállítani az időt, de teljesen nyugodt vagyok, nem aggódom emiatt. A jövő a fiataloké, én pedig megpróbálom átadni az évek során összeszedett tapasztalataimat.

- Olaszország támadóbb focit játszik mostanában. Nem megy ez a hagyományosan jó olasz védekezés rovására?
- Cesare Prandelli kitűnő munkájának köszönhetően, úgy gondolom megtaláltuk az egyensúlyt a szilárd védekezés és a támadó futball között, így a nagyszerű csatáraink jobban elő tudják magukat adni.

- Szerinted a Konföderációs Kupa a jövő évi VB főpróbája lesz?
- Kitűnő teszt lesz.

- Melyik csapattal szeretnél találkozni a döntőben?
- Brazíliával, egyrészt a csapatuk történelme miatt, másrészt pedig mindig izgalmas a rendező gárda ellen játszani.

- Nemrég megvetted szülővárosod csapatát, a Carrarese Calciot. Kapitánynak vagy elnöknek nevezzünk?
- Szólíts csak Giginek, ez így rendben lesz.

(fifa.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbajnoksag.blog.hu/api/trackback/id/tr425285671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása