Következik

Facebook

Kontakt

focivbblog kukac gmail pont com

Archívum

Umaru Bangura újra történelmet írna

2013.05.06. 10:11 focivbblog

A világbajnokságok történelem könyvében nem találunk egyetlen Sierra Leone részvételt sem, már ha csak a felnőttek számára rendezett eseményeket vesszük számba. 2003-ban azonban volt egy U17-es VB Finnországban, ahol az afrikai ország legjobbjai is játszhattak. Az akkori csapat sztárja, Umaru Bangura emlékszik vissza a történtekre, és beszél a jelenlegi kvalifikációs sorozatról is, ahol Sierra Leone még kivívhatja a brazíliai tornán való részvételt.

umaru-bangura.png

“Nagy dolog volt ott játszani és tesztelni más csapatok ellen, hogy mire is vagyunk képesek. Fontos volt játékosaink fejlődése miatt. Amikor kvalifikáltuk magunkat a VB-re, mindenki ünnepelt. Nem csak mi, játékosok, hanem az egész ország.”

Az afrikai csapat a csoportmeccsek után már utazott is haza, de a végül ezüstéremig jutó Spanyolország elleni 3-3-as döntetlen feljogosította őket az optimizmusra. Abban a spanyol csapatban egy bizonyos Cesc Fabregas is játszott. A másik két meccset elveszítette Sierra Leone, 2-1-re és 3-2-re kaptak ki az USA-tól és Koreától.

“Jól játszottunk a tornán, és emelt fővel térhettünk haza. Remélem hogy átélhetek még valami hasonlót.” – nyilatkozta Bangura, aki mindhárom meccsen a kezdő sípszótól az utolsó pillanatig játszott azon a bizonyos U17-es VB-n.

A 2014-es világbajnoki selejtezők során nyújtott néhány kiábrándító produkció ellenére Bangura reményei nem teljesen alaptalanok, ugyanis Sierra Leone jelenleg a második helyen áll selejtező csoportjában, 5 ponttal lemaradva Tunézia mögött.

“Ha nem kaptunk volna ki az utolsó meccsen Tunéziától 2-1-re, sokkal jobban állnánk. Júniusban ismét találkozunk velük, és az a meccs sorsdöntő lesz. Ha nyerünk, két pontra megközelítjük őket. Ez megvalósítható, és akkor lesz még esélyünk arra, hogy ott lehessünk Brazíliában. Történelmi esemény lenne nem csak nekem, vagy a válogatottbeli társaimnak, de az egész országnak. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében hogy mindez valóra válhasson. Egy álom válna valóra ha kijutnánk a VB-re. A valaha megélt legjobb dolog lenne országunk számára. Nagyon komplikált a helyzet Sierra Leonéban, ami miatt nehéz futballozni az országban, de a futball rendkívül fontos.”

Freetownban született a magát Barcelona és Lionel Messi drukkernek nevező játékos, aki azonnal elhagyta Afrikát az U17-es VB után, és Angliában kötött ki. Bangura nem tudott gyökeret verni a szigetországban, és Norvégiába költözött, ahol jelenleg az FK Haugesung játékosa. Előtte négy évig a Honefoss BK-t erősítette. A bajnokságban kitűzött célt, az első öt hely valamelyikének megszerzését úgy néz ki, teljesíteni tudják, miután ígéretes rajtot vettek az új szezonban. Hat forduló után, tíz ponttal állnak, ami összességében hetedik helyezést jelent számukra. (edit: a cikk születése óta lejátszottak még egy bajnoki meccset, ezen Banguráék hazai pályán 1-0-ás vereséget szenvedtek)

A Tunézia elleni sorsdöntő meccsre június 7-én kerül sor a freetowni Nemzeti Stadionban, pontosan öt évvel a válogatott utolsó hazai veresége után. Akkor Nigéria ellen kaptak ki 1-0-ra, és Bangura azon a meccsen is játszott. Azóta veretlen tehát Sierra Leone saját közönsége előtt, és terveik szerint nem most fog megszakadni ez a remek sorozat, annak ellenére, hogy az ellenfél már négyszer is szerepelhetett világbajnokságon. Győzelem esetén tovább élhetnek Sierra Leone világbajnoki reményei.

(fifa.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbajnoksag.blog.hu/api/trackback/id/tr795283392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása