Következik

Facebook

Kontakt

focivbblog kukac gmail pont com

Archívum

Saevarsson: "Az izlandi futball fényes jövő előtt áll"

2013.05.07. 22:48 focivbblog

Hó, gejzírek és vulkánok, inkább ezek jutnak eszébe az embernek Izlandról, nem biztos, hogy a futball. A világ legnagyobb vulkanikus szigetéről van szó, ahol az éves átlaghőmérséklet mindössze hét fok. Innen származik Birkir Saevarsson, aki a fifa.com-nak adott rövid interjút az izlandi válogatott selejtezőbeli remek szereplése kapcsán.

2075137_FULL-LND.jpg
"A futball a legnépszerűbb sport Izlandon, és majdnem mindenkinek meg van a véleménye a nemzeti csapatunkról. Az emberek elvárják tőlünk hogy megnyerjünk minden meccset, még annak tudatában is, hogy igazán kis ország a mienk. Mindez mutatja az izlandiak játék iránti érzéseit." - nyilatkozta a játékos.

A 34-szeres válogatott védő az egyik legtapasztaltabb tagja az izlandi nemzeti csapatnak. A szigetország legjobbjai még soha nem jutottak ki egyetlen világversenyre sem, de Lars Lagerback csapata most akár sikerrel is abszolválhatja a világbajnoki selejtező sorozatot. Az első öt meccs után 9 pontot gyűjtve Albániával holtversenyben állnak, két ponttal a listavezető Svájc mögött. "Jól kezdtünk, ráadásul úgy érezzük, több volt számunkra a ciprusi meccsben és Svájc ellen is. A döntő elérhető számunkra." - mondta Saevarsson, utalva az eddig összeszedett két vereségükre: 1-0 Cipruson, 2-0 Svájc ellen.

A végső siker nyilván függ attól, hogy a közvetlen riválisok ellen mit játszanak. "Kulcsfontosságú, hogy megszerezzük a lehető legtöbb pontot a hazai meccseinken, mert lesz két nagyon nehéz idegenbeli fellépésünk Svájc és Norvégia ellen."

Saevarsson részese volt a 2010-es VB selejtezőinek is, ahol Izland utolsó helyen végzett csoportjában, miután nyolc meccsen mindössze öt pontot tudtak szerezni. A mostani így a második sorozata a játékosnak, és már most kijelenthető, hogy ezúttal messzebb juthatnak az utolsó helynél. Féltávnál ugyanis Izlandnak több pontja van, mint az előző selejtező végén volt.

A felemelkedés, amit egyébként a világranglista helyezés is mutat (73. hely, ez a legjobb az utóbbi hét évben) a svéd származású szövetségi kapitánynak, Lars Lagerbacknek köszönhető, aki kilenc évig volt hazája kapitánya és 2011 októberétől vállalt munkát Izlandon. Lagerback izlandi kalandja öt vereséggel indult, de most már kezd beérni munkája gyümölcse, az utolsó nyolc meccsből ugyanis ötöt megnyert csapata, és még él a remény, hogy ott legyenek a jövő évi világbajnokságon.

"Sok minden változott az utóbbi időszakban. Jobbak a körülmények. Amikor fiatalabb voltam, kavicsos pályán kellett edzenünk, és télen nem lehetett csinálni semmit, csak futni. Most beltéri műfüves pályák vannak, ahol egész évben lehet edzeni. Ez sokat segített a fiatal és tehetséges játékosoknak, akik közül többen már nagy európai csapatoknál vannak. Nekik még érniük kell, és tapasztalatokat kell gyűjteniük, de úgy néz ki, a fiatal, jó játékosok kinevelésére adottak a lehetőségek. Az izlandi futball fényes jövő előtt áll."

Izlandról nem egy top játékos került már ki, elég ha csak a következő neveket említjük: Eidur Gudjohnsen, Asgeir Sigurvinsson és Eyjolfur Sverrisson. Szülővárosát, Reykjavikot 2008-ban hagyta el Saevarsson, és Norvégiába, a Brann Bergenhez igazolt, ahol öt év alatt több, mint 120-szor lépett pályára. Költözése előtt egy bajnoki címet (2007), egy kupát (2005) és egy ligakupát (2008) nyert az FC Valur színeiben. Most a Bergennel a legjobb háromba kerülésért küzdenek, ami egyben lehetőséget nyújtana számukra a nemzetközi porondra való kilépésre. Eddigi sikereit bőven felülmúlná egy világbajnoki részvétel: "Résztvenni a VB-n, nagyon sokat jelentene az izlandi népnek. Hihetetlen teljesítmény lenne."... és Izland futball történelmének legnagyobb sikere is egyben.

(fifa.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbajnoksag.blog.hu/api/trackback/id/tr405287233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása