Következik

Facebook

Kontakt

focivbblog kukac gmail pont com

Archívum

Vizcarrondo: "Saját magunkat kell legyőznünk"

2013.05.10. 22:37 focivbblog

Dél-Amerikából egyedül Venezuela nem jutott még ki egyetlen VB-re sem. Jelenleg ötödik helyen állnak a selejtező csoportban, ami rájátszást érő pozíció. A baseball-ról híres ország drukkerei mind a válogatottjuk mögött állnak, a fifa.com-nak Oswaldo Vizcarrondo, a csapat középső védője beszélt a nemzet reménységeiről.

oswaldo_vizcarrondo.jpg
A 28 éves játékos Venezuelában kezdte profi karrierjét, majd játszott Kolumbiában, Paraguayban, Mexikóban, és Argentínában is. A Messivel felálló Argentínát is legyőző 'Vinotinto' egyik kulcsfigurája ő. A jövő évi világbajnokságra kijutni vágyó alakulatnak Chile, Uruguay és Peru a három közvetlen riválisa.

"Ki kell jutnunk a VB-re, nem számít hogyan." - nyilatkozta az argentín Lanús játékosa. "Az egész ország izgatott, és hisznek is bennünk az emberek. Minden ok meg van arra, hogy hihessünk abban, hogy elérjük célunkat, és első alkalommal ott legyünk a felnőtt VB-n. Ötödikek vagyunk jelenleg, nem hagyhatjuk elúszni ezt a lehetőséget."

Vizcarrondo a spanyol Fernando Hierrót látva tanulta meg milyen is egy vezető. Folyamatosan tartja a kapcsolatot a válogatott védőivel és védekező középpályásaival, és minden meccs előtt két héttel az összes csapattársával beszél, akárhol is vannak éppen. "Csak biztos akarok lenni abban, hogy mindenki bízik a jóban, és emlékeztetni őket, hogy a következő meccsünk döntő fontosságú lesz. Biztosítani akarom, hogy egy irányba haladjunk."

Venezuela aktuális helyzete elképzelhetetlen volt húsz évvel ezelőtt. Amikor hősünk az iskolai szünetekben focizott, a válogatott állandóan vereséget szenvedett. Ha például az 1994-es VB selejtezőit nézzünk, a csapat a B csoport utolsó helyén végzett, és nyolc meccsen 34 gólt kapott. "A változás legfontosabb tényezője a pszichológia. Úgy látom, a venezuelai játékosok mindig is tehetségesek voltak, de mindig 5-0-ás vereséget szenvedtek már a kezdőrúgás előtt. Mentálisan voltak blokkolva." - folytatta a 2004 óta válogatott védő.

Vizcarrondo szerint három embernek köszönhető a változás: "Az első az argentin Jose Omar Pastoriza, aki 1998-tól 2000-ig volt a szövetségi kapitány, ő teljesen új szakmai elképzeléseket hozott magával. Utána érkezett Richard Paez, aki 2001-től 2007-ig volt a válogatottnál. Ő egy forradalmár volt, aki soha nem veszítette el hitét abban, hogy Venezuela bárkit legyőzhet Dél-Amerikában. Végül pedig a jelenlegi kapitány Cesar Farias, aki sokat gondolkodik, és vezető személyiség. Nagyon alázatos a futball iránt."

A venezuelai drukkerek számára korábban Argentína vagy Brazília volt a favorit, de amióta új szelek fújnak az országban, mindenki a csapat mögé állt. "Minden megváltozott. Az egész ország szurkol nekünk, a válogatott hozzájárult a nemzeti egység létrejöttéhez."

Június 7-én Bolíviában játszik majd Venezuela. Habár az odavágót megnyerték Vizcarrondoék, a la pazi magaslaton egy másfajta kihívás vár a csapatra. "Mindannyian hiperbár terápián veszünk részt a felkészülés során. Én három vagy négy alkalommal végzem hetente itt, Buenos Airesben. Saját magunkat kell legyőznünk. Ha elveszítjük a hitünket, nem fogunk kijutni a VB-re. Nagyszerű generáció a miénk, és van egy sztárjátékosunk is Juan Arango személyében. Ő egy kicsit olyan nekünk, mint Argentínának Messi. Ki kell hoznunk belőle a legjobbat a selejtezőkön, mert nehéz elképzelni hogy más, hozzá hasonló játékosa legyen a csapatnak a közeljövőben."

(fifa.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbajnoksag.blog.hu/api/trackback/id/tr995294440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása